Wij maken op deze site gebruik van cookies. Voor meer details over het gebruik, klik hier.

Zakelijke fiets voor de ondernemer

Als ondernemer ben je vaak onderweg. Soms is het niet praktisch om met de auto te gaan, daarnaast is het ook nog duurder en ongezonder dan op de fiets te stappen.

Prive eigendom

Als je je fiets als prive eigendom aanmerkt mag je € 0,19 per kilometer als zakelijke lasten opvoeren. Over deze € 0,19 mag je geen BTW terug vragen en alle kosten die je voor je fiets maakt (zoals onderhoud, verzekering, kosten fietsenstalling, etc.) zitten hier in inbegrepen en mag je dus niet ook als zakelijke kosten opvoeren.

Zakelijke fiets

Gelukkig mag je er ook voor kiezen om je fiets zakelijk op te voeren zodra je 10% of meer zakelijk fietst, ook woon-werk verkeer valt hieronder. Koop je een zakelijke fiets, dan zijn de kosten die je voor je fiets maakt zakelijk. Zowel de aanschafprijs, de onderhoudskosten, etc. En ook de BTW mag je als voorheffing verrekenen.

Investeringsaftrek en afschrijven

Let op, als je aanschafprijs hoger is dan € 450 zal de fiets een balans activa worden en schrijf je in 5 jaar de kosten af (je verdeelt als het ware de kosten over de jaren dat je de fiets gebruikt in plaats van in eens helemaal te nemen in het jaar dat je hem aanschaft). Daarnaast is het zo dat als de aanschafprijs van de fiets hoger is dan € 2.400 je in de inkomstenbelasting een investeringsaftrek op je winst van 28% van de aanschafwaarde krijgt (ook weer voor het % dat je de fiets zakelijk gebruikt).

Als je fiets ook nog eens een elektrische bakfiets is kun je ook een extra milieu-investeringsaftrek van 36% over de aanschafwaarde krijgen.

Bijtelling prive gebruik

Omdat je ook het voordeel hebt dat je je fiets onbeperkt privé mag gebruiken staat hier een kleine vergoeding naar de belastingdienst tegenover. Dit betreft een bijtelling op je winst van 7% over de consumentenprijs (incl. BTW) van de fiets.

Wanneer is een fiets zakelijk voordeliger

De berekening is het best te maken door je boekhouder of accountant omdat deze altijd casus specifiek zijn. Maar over het algemeen zijn duurdere fietsen en elektrische fietsen voordeliger op de zaak, omdat je de BTW terug kunt vragen, investeringsaftrek kunt ontvangen en veel zakelijke kosten kunt opvoeren. Aan de andere kant zal het voordeliger zijn om je fiets privé te houden als dit een relatief goedkope fiets is en veel zakelijke kilometers fietst. Omdat je over alle jaren dat je je fiets gebruikt € 0,19 zakelijk kunt rekenen kun je over de jaren heen wel eens meer vergoed krijgen dan je aanschafwaarde en gemaakte kosten voor de fiets.

Of toch leasen?

Ook kun je er voor kiezen om een fiets te leasen. Dit zal vooral een praktische keuze zijn, veel belastingvoordeel heb je hier niet van (de 7% bijtelling geldt ook hiervoor), maar je hebt wel elke maand dezelfde lasten, geen omkijken naar onderhoud en je hoeft geen grote uitgave in een keer te doen.

Geschreven door:

Wilma Schaftenaar

Oprichter van 3OS, in 2009 afgestudeerd als registeraccountant en sinds 2018 trotse eigenaar van het innovatieve accountantskantoor 3OS; waarbij respect, vertrouwen en professionaliteit voorop staan

3OS.nl

3OS een wereld van respect, vertrouwen en professionaliteit

Wij maken op deze site gebruik van cookies. Voor meer details over het gebruik, klik hier.