Wij maken op deze site gebruik van cookies. Voor meer details over het gebruik, klik hier.

Belangrijke verzekeringen voor ondernemers

Begin je net als ondernemer dan komt er veel op je af. Een belangrijke vraag is welke verzekeringen je nodig hebt. Hieronder volgen de meest belangrijke verzekeringen voor ondernemers:

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Een belangrijk risico dat je loopt als ondernemer is dat er iets met je gebeurt waardoor je niet meer kunt werken en arbeidsongeschikt raakt. Met een AOV kun je je verzekeren tegen dit risico, dit is echter (nog) niet verplicht. Wel zul je te maken hebben met een wachttijd, eigen risicoperiode. De hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren kun je deels zelf bepalen. De premie die je voor de AOV betaalt is aftrekbaar in de inkomstenbelasting en de hoogte van de premie wordt mede bepaald door je leeftijd op het moment dat je de verzekering aangaat. Het nadeel van de AOV is dat deze als relatief duur wordt ervaren.

Je kunt er als alternatief voor kiezen om je aan te sluiten bij een broodfonds of ander soort collectieve organisatie. Dit is een goedkopere oplossing, maar de inleg is hierbij niet aftrekbaar bij je inkomstenbelasting.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Mocht je onverhoopt tijdens je werkzaamheden schade aan een ander toedoen wil je deze niet uit eigen zak hoeven te betalen. Als ondernemer dekt je privé aansprakelijkheidsverzekering deze kosten niet. Hiervoor kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aangaan. De premie wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder: Jaarlijkse omzet, sector, aantal personeelsleden.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Het kan voorkomen als adviseur dat je onverhoopt een advies uitbrengt dat niet helemaal juist bleek te zijn en jouw klant / opdrachtgever daardoor onbedoeld financiële schade toebrengt. Hier kun je je tegen verzekeren. In een aantal beroepen is deze verzekering zelfs verplicht, zoals bij accountants, notarissen, advocaten en architecten.

Rechtsbijstandverzekering

Ben je verwikkeld geraakt in een juridisch conflict? Dan heb je graag goede juridische hulp ter beschikking, maar kunnen de kosten hiervoor erg oplopen. Met een rechtsbijstandverzekering worden de kosten voor bijvoorbeeld advocaten, deurwaarders en rechtszaken gedekt.

Cyberverzekering

Ongemerkt zijn veel bedrijven erg kwetsbaar, zelfs meer dan 25% van de ondernemers valt ten prooi aan cybercrime en dit aantal neemt alleen maar toe. Als je website of server gehackt wordt kan dat enorme schade toedoen aan je reputatie of je bedrijfsactiviteiten ernstig verstoren. Met deze verzekering kun je geholpen worden met het herstellen van je website, data, etc. Ook word je geholpen met de communicatie naar belanghebbenden om verdere schade te beperken.

Opstal- en inboedelverzekering

Dit wordt ook wel de opstal-, goederen- (of voorraad-) en inventarisverzekering genoemd. Als er wateroverlast ontstaat of er brand uitbreekt kun je hiermee ernstige schade aan je pand oplopen, (een deel van) je voorraad en je computers, telefoons, machines, etc. verliezen. Deze kosten worden gedekt via deze verzekering.

Ziekteverzuim

Heb je werknemers in dienst? Dan is het verstandig je te verzekeren tegen ziekteverzuim, want als je werknemer ziek wordt kom je handjes tekort en inhuur van extra personeel is duur. Na een wachttijd bij je ziekteverzuim verzekering heb je daarna een dekking van (een deel van) de loonkosten. Met deze dekking kun je je zieke werknemer tijdelijk vervangen en kan je onderneming gewoon door, zonder te veel extra kosten.

Pensioen

Als ondernemer bouw je geen pensioen op (uitzondering als DGA in een BV kun je dit wel met een pensioenregeling ondervangen). Uiteraard zijn daar verschillende mogelijkheden voor, waaronder:

1.      Banksparen (ook wel lijfrente sparen of pensioensparen genoemd), hierbij zet je je geld voor langere tijd weg bij een bank, welke je bij pensioen in termijnen uit laat betalen. De inleg is tot een bepaalde hoogte aftrekbaar in de inkomstenbelasting.

2.      Zelf sparen met een vast bedrag per maand, dit kan goed oplopen over de jaren heen. Advies is hierbij om het bedrag automatisch elke maand over te laten boeken naar je spaarrekening.

3.      Beleggen, door nu te beginnen met beleggen (laat je goed adviseren wat het beste bij jou past) en dit met vaste regelmaat en vast bedrag uit te breiden kan je vermogen sterk oplopen waarmee je (deels) in je eigen pensioen kan voorzien.

Sommige beroepen zijn overigens wel verplicht om pensioen af te dragen via een bedrijfspensioenfonds, zoals notarissen, schilders, fysiotherapeuten en anderen.

Denk ook aan je overlijdensrisicoverzekering als ondernemer. Omdat je geen pensioen opbouwt hebben je nabestaanden geen nabestaandenpensioen. Dit kun je opvangen door een overlijdensrisicoverzekering aan te gaan.

Verzekeren dan maar!

Weet je eenmaal welke verzekeringen je nodig hebt, dan is het vaak mogelijk bij verschillende instanties; verzekeringen, banken, brancheorganisaties een combipolis af te sluiten waarin je de verzekeringen opneemt die voor jou belangrijk zijn. De prijzen zijn vaak online eenvoudig te vergelijken met daarbij de belangrijkste plus- en minpunten per verzekering.

Geschreven door:

Wilma Schaftenaar

Oprichter van 3OS, in 2009 afgestudeerd als registeraccountant en sinds 2018 trotse eigenaar van het innovatieve accountantskantoor 3OS; waarbij respect, vertrouwen en professionaliteit voorop staan

3OS.nl

3OS een wereld van respect, vertrouwen en professionaliteit

Wij maken op deze site gebruik van cookies. Voor meer details over het gebruik, klik hier.