Wij maken op deze site gebruik van cookies. Voor meer details over het gebruik, klik hier.

Kleine ondernemersregeling (KOR)

Als je als ondernemer minder dan € 20.000 omzet per jaar hebt en gevestigd bent in Nederland, dan kun je gebruik maken van de btw-vrijstelling, genaamd de kleine ondernemersregeling, ook wel de KOR. Deze vrijstelling is er voor alle type ondernemingen en houdt in dat je geen BTW meer betaalt over je omzet en ook de voorheffing op je inkopen en kosten niet meer kunt terugvorderen. Op je factuur zet je dus geen BTW meer en je hoeft geen btw-aangifte meer te doen. Alleen je jaarcijfers (omzet en kosten) geef je natuurlijk nog wel op in je inkomstenbelasting aangifte.


Wel moet je je aanmelden voor de KOR als je daar gebruik van wilt maken, dit doe je door je aan te melden uiterlijk 4 weken voor een nieuwe aangiftetermijn (meestal een kwartaal) begint, via: deze link


Welke omzet wel en welke niet meetellen

De omzet die je meerekent om je omzet per jaar te bepalen (of te schatten) zijn alle geleverde diensten en producten die belast zijn met Nederlandse BTW, zowel met 21%, 9%, 0% en de BTW die je verlegd hebt. Wat je niet meeneemt is de omzet die belast is in een ander land en omzet die BTW vrijgesteld is (tenzij deze vrijgestelde omzet leveringen van producten en diensten die betrekking hebben op onroerende zaken, betaalmiddelen en effecten, financiële diensten en verzekeringsdiensten betreffen). Maak je omzet voor een investering uit je eigen bedrijf die je doorverkoopt, dan telt deze ook niet mee.

Deelname termijn

De minimale deelname termijn aan de KOR is 3 jaar, maar zodra je omzet in een jaar meer dan € 20.000 is moet je je verplicht afmelden (ook als dit binnen de eerste 3 jaar is). Wil je na deze eerste 3 jaar weer afmelden kan dat, maar wil je toch graag weer meedoen, dan mag je je pas na 3 jaar (na je afmelding, vrijwillig of verplicht) weer aanmelden.

Wanneer het wenselijk kan zijn om deel te nemen aan de KOR

Deelname aan de KOR is geheel vrijwillig. Kom je dus nooit met je omzet boven € 20.000 kun je er dus ook voor kiezen om geen gebruik te maken van deze vrijstelling. De keuze om gebruik te maken van de KOR zal in een aantal gevallen verschillend zijn, te denken valt aan:

1.      Als je klanten vooral particulieren zijn, als je hetzelfde tarief hanteert hou je meer over of als je de bedragen excl. BTW rekent houden je klanten meer over. Daarnaast ben je minder tijd kwijt aan het voeren van je administratie en hoef je geen btw-aangifte meer te doen. Dan lijkt deelname dus wenselijk.

2.      Heb je vooral zakelijke klanten, dan is het waarschijnlijk minder voordelig om deel te nemen, je kunt over je inkopen geen BTW meer terugvragen, dus die worden duurder. Hierdoor hou je minder winst over of je zult je prijzen moeten verhogen, wat je klanten niet zullen waarderen omdat zij geen BTW over jouw diensten of producten terug kunnen vragen en voor hen dus ook de kosten stijgen. Tevens kan het minder professioneel ogen als je geen BTW rekent op je facturen. Deelname lijkt in deze situatie niet wenselijk.

3.      Als je grote investeringen gepland hebt is het in de meeste gevallen niet voordelig om mee te doen met de KOR, omdat je de BTW over deze investering ook niet terug kunt vragen. Wil je wel meedoen, maar je hebt in de afgelopen 5 jaar een grote investering gedaan dan moet je een gedeelte van de BTW die je destijds teruggevraagd hebt terugbetalen.

4.      Heb je omzet van buitenlandse klanten of verlegde omzet, dan kun je meedoen, maar zul je nog steeds aangifte omzetbelasting moeten doen.

5.      Heb je belaste omzet uit verhuur van een pand, dan kun je helemaal niet meedoen met de KOR.

Als je twijfelt of als je niet zeker bent of het in jouw geval voordelig is om deel te nemen aan de KOR is het altijd verstandig om dit met je boekhouder of accountant te bespreken. Hij of zij kan je hierin adviseren en voorbeeldberekeningen voor je maken om het inzichtelijker te maken.

Geschreven door:

Wilma Schaftenaar

Oprichter van 3OS, in 2009 afgestudeerd als registeraccountant en sinds 2018 trotse eigenaar van het innovatieve accountantskantoor 3OS; waarbij respect, vertrouwen en professionaliteit voorop staan

3OS.nl

3OS een wereld van respect, vertrouwen en professionaliteit

Wij maken op deze site gebruik van cookies. Voor meer details over het gebruik, klik hier.